Mobiltelefonen gjør enkelte av oss syke

Lars Lilleberg coach, mental trener massør og TFT terapeut har drevet med selvutvikling og mental trening i ca 25 år. Han ser med bekymring på dagens unge og bruken av mobiltelefoner, ipad og pc.

Ca 20% av alle personer er høysensitive. De møter livet med følelsene og tar inn 3 til 5 ganger mere sanseintrykk. De reagerer tre til fem ganger sterkere på ytre stimuli som lys lyd og lukter. Tre til fem ganger sterkere på andres humør, stemmebruk og kroppsspråk. Mere empatiske og omsorgsfulle enn folk flest.


Dette er en meget utsatt gruppe for ytre stress og påvirkning i bruk av telefon, ipad og pc. Mange opplever mentale forstyrrelser og noen får depresjoner. Dette kan først oppleves som mentalt stress og stressrelaterte sykdommer, søvnproblemer, konsentrasjonsvansker, nedstemthet, tap av matlyst, tap av energi, likegyldighet og apati.

Forskning viser at enkelte ungdommer kan være på nivå med en 16 åring intellektuelt, men som en 12 åring emosjonelt. Utviklingen av følelseslivet må også modnes på like linje med resten av kroppen.

Treningssentre burde ha telefonfrie soner for å gå foran som et godt eksempel. De beste idrettsutøverne trener ikke med musikk på øret de lytter til kroppen.
Skoler og barnehager burde ha telefonfrie soner.
Foreldre burde bestemme hvor mange timer i døgnet barna skal benytte telefon ipad og pc og tv. Det finnes flere eksempler på foreldre som gjennomfører dette med meget gode resultater.
En klar strategi på bruk av telefon på arbeidsplassen øker produktiviteten og trivselen.

Det er viktig å ha muligheter i løpet av dagen til å tenke innover - til å ha en samtale med sitt indre jeg. Puste med maven og tenke hvordan har jeg det egentlig med meg selv. Dette må læres og dersom generasjoner av mennesker ikke lærer dette stiger hyppigheten av mentale sykdommer og lidelser. Kontakten med egne indre følelser og tanker blekner i jaget etter nye opplevelser på telefon, ipad og pc - skremmende.

Avhengigheten av telefon, ipad og pc er en tidstyv og livet blir fattigere. Hvordan ønsker du å bruke din dyrebare tid? Lese en bok eller være sammen med gode venner gir livet mening. Finne den indre roen, god søvn, tilstedeværelse, kreativ tenkning, motta impulser og lykkefølelse.

Gir livet det du søker? Når du dine mål. Søk selvutvikling og selvrealisering.

Logg inn